zondag 27 maart 2016

De Vlek

De Vlek - Willem Jan Otten

Gelezen in mijn vrije tijd.


Inhoud: De legendarische saxofonist Abe Kans (Aby Chance) hoort in het ziekenhuis dat hij een enorme vlek op zijn longen heeft. De Braziliaanse priester Josephsson verneemt op die dag dat zijn longen brandschoon zijn. Maar de radiologe in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis heeft ze perongeluk verwisseld. Hierdoor sterf Abe aan de drugs en de priester aan de vlek.
Thema: Josephsson neemt dus de plaats van Abel in. De broer die ziek zou zijn (Abel), was altijd al een plaatsvervanger voor zijn broer (Ton) – maar de situatie zal spoedig zijn omgekeerd. Ton moet nu tevoorschijn komen vanuit zijn toeschouwerpositie (hij is professioneel bewaker, zit de hele dag veilig achter de bewakingsbeeldschermen). Zelfs dokter Benjamin moet plaatsvervangend dienst doen voor de specialist die vertrokken is naar een congres aan de andere kant van de wereld.


Motief: kiekendief, de vogel die staat op de voorkant. Zagen ze toen ze jong waren en aan het spelen waren in de duinen op vlieland toen hun moeder overleed. Een kiekendief is een roofvogel en broed op de grond. De vlek is ook dubbelzijdig en wordt beschreven als vleermuis, vlinder maar het zou ook een kiekendief kunnen zijn. Toen Ton keek naar de x-ray dacht hij daar heb je hem dan dus. De kiekendief. / Dit is de kiekendief die altijd op mij wacht. De boot van Abel heet ook nog eens bird.
Funfact: Ik zing komt in het proloog veel voor dit kan komen dat de schrijver zijn vertelling als een lied beschouwt. Een titel is dan ook het lied van de bewaker.
De priester heet Josephsson oftewel jozef’s zoon, Jezus?
Titelverklaring: Abel krijgt te horen dat hij een kwaadaardige vlek op zijn longen heeft. Maar priester Josephsson heeft de vlek en niet abel. Abel denkt dus dat hij dood gaat.
Motto: “Wat kan het mij baten dat die man geleden heeft als ik nu lijd?” Jorge Luis Borges

Wat baat het als iemand plaatsvervangend lijdt? Borges stelt de vraag retorisch aan het einde van zijn gedicht ‘Christus aan het kruis’. Het antwoord lijkt ‘niets’ te zijn, nee, het baat niet. Jossephson neemt het lijden van Abel dus over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten