Libris prijs (Teatro Olimpico)
Teatro Olimpico is geschreven door Kees ’t Hart. Het boek gaat over twee Nederlandse toneelmakers Kees en Hein die de kans krijgen om hun theatervoorstelling in het Teatro Olimpico in Vicenza op te voeren. Dit is een droom van beide mannen dus beginnen ze zich gelijk voor te bereiden, dit blijkt echter niet gemakkelijk. De taalbarrière die tussen het Nederlandse theaterproducenten-duo en de Italiaanse toneelwereld heerst zorgt voor veel onduidelijkheid en ongemak. Het verhaal gaat dus vooral over hoe de twee toneelproducenten er niet in slagen alles op rolletjes te laten verlopen, dit levert een hilarisch en herkenbaar boek op.
Teatro Olimpico is een uitstekend verhaal en moet de Libris prijs winnen. Het is zo uitstekend omdat het bom vol staat met cynische humor en interessante thema’s. Thema’s zoals de subsidieaanvragen en het chaotische Italiaanse toneelbeleid. Deze verhaalelementen maken het boek speciaal. Verder maakt de enorm goede vertelkunst van Kees van ’t Hart het boek heel amuserend. Hij heeft het vermogen om de lezer op een positieve wijze te manipuleren. Het boek geeft een gedetailleerd overzicht van ontwikkelingen, misverstanden en de vele foute beslissingen die Kees en Hein maken. Dit zijn dingen waarmee je in het echte leven ook te maken krijgt waardoor het boek nog interessanter wordt. Al deze elementen maken het boek ‘Teatro Olimpico’ erg realistisch, meeslepend en een boek dat we je echt kunnen aanraden.
Reflectie: De klas heeft het boek Roxy genomineerd als winnaar, geschreven door Esther Gerritsen, hier is de officiële jury het niet mee eens. Volgens het juryrapport is het boek ‘Ik kom terug’ geschreven door Adriaan van Dis het beste boek.
Volgens het juryrapport zijn er een aantal dingen die dit boek anders maken dan de andere nominaties. Het thema moet niet weg te denken zijn uit de wereldliteratuur (Ik kom terug: moeder-zoon relatie). Je moet door het verhaal meevoelen met de hoofdpersoon (Ik kom terug: zekere gelatenheid in de dood van de moeder). De personages moeten diepgang hebben en er moet een concrete verbinding zijn tussen plaats en tijd (Ik kom terug: Nederland en de voorbije eeuw). Verder moet de auteur precieze beschrijvingen geven van de belangrijkste zaken en ervaren zijn. Als je hiernaar kijkt zie je dat
Teatro Olimpico niet alles in zich heeft om te winnen. Het thema in Teatro Olimpico is de theaterindustrie en dat is geen onmisbaar thema in de literatuur. Verder is er maar 1 personages, Kees, dat echt diepzinnig is terwijl dat er in ‘Ik kom terug’ 2 zijn. Je leeft wel echt mee met Kees, dus dat heeft Kees van ’t Hart erg goed gedaan. Een concrete verbinding tussen tijd en plaats heb ik niet gezien, het verhaal speelt zich af in Nederland en Italië, maar hoe dat gelinkt zou kunnen zijn aan een bepaalde tijd weet ik niet. Dat zijn dus de redenen dat Teatro Olimpico de Libris Prijs niet heeft binnengehaald en ‘Ik kom terug’ wel.
Teatro Olimpico Links
Dit is het Teatro Olimpico. http://settimaneolimpico.it/portfolio/il-teatro-olimpico-di-vicenza/
Dit is Kees ’t Hart, de schrijver van het boek. http://www.athenaeum.nl/leesfragment/kees-t-hart-teatro-olimpico
Filmpje over de geschiedenis van Teatro Olimpico en algemene informatie https://www.youtube.com/watch?v=VJZm-qAj9vY
Recensie Teatro Olimpico van hanta.nl http://www.hanta.nl/hanta/2014/10/06/recensie-teatro-olimpico-kees-t-hart/
Recensie Teatro Olimpico van literairnederland.nl http://www.literairnederland.nl/2014/09/18/theatro-olimpico-kees-t-hart/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten