zondag 7 juni 2015

Het Diner

Het Diner Herman Koch

1) Waar gaat het verhaal over? Vat het verhaal samen maximaal 20 woorden.

2)      Beschrijf in maximaal 100 woorden wat je tijdens het lezen van het boek vond. Had je zin om door te lezen, hoe komt dat volgens jou? Licht je antwoord toe.

3)      De auteur presenteert in dit boek een visie op de werkelijkheid, ‘de idee’. Welke is dat volgens jou en waarom? Licht toe met handelingen of voorbeelden uit de tekst. Maximaal 100 woorden.

4)      In hoeverre vind je deze visie actueel? Kunnen lezers anno 2014 iets opsteken van deze visie? Wat heb jij van het lezen van het boek opgestoken, op welke manier heeft het je aan het denken gezet? Minimaal 50 woorden.

Korte Samenvatting

Twee stellen zijn aan het dineren en praten over wat hun zoons hebben misdaan.

Mijn mening

Ik vond het een erg leuk boek en ik heb het met veel plezier gelezen. Zelf houd ik niet echt van lezen en ik had in het begin ook veel moeite om te beginnen. Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat wilde ik steeds verder lezen. Ik denk dat dit komt omdat het verhaal erg onvoorspelbaar. In het begin wist ik vrij weinig maar langzamerhand kwam ik steeds meer te weten. Ik werd steeds verrast. De schrijfstijl was ook niet al te moeilijk, er kwamen weinig moeilijk woorden in voor. Hierdoor gaat het lezen een stuk sneller.

Karakter

Karakter – Ferdinand Bordewijk

Het boek gaat over Jacob Katadreuffe, het kind van Jabo en Drevershaven. Jacob wordt door zijn moeder opgevoed. Jacob begint een sigarenwinkel maar hij gaat al snel failliet. Hij had geld van zijn vader geleend en die probeert hem kapot te maken. Jacob krijgt een baantje op kantoor. Hier komt hij erachter dat hij advocaat wil worden. Hij wordt vrienden met Jan Maan. Langzaam klimt Jacob hogerop terwijl zijn vader steeds probeert hem failliet te laten verklaren. Uiteindelijk erkent hij zijn vader niet meer. Hij is heeft een mooie carrière gemaakt als advocaat maar als hij thuis komt realiseert hij dat hij gefaald heeft. Voor een uitgebreide samenvatting: http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/17972-boekverslag-karakter-f-bordewijk.html
 
Ferdinand Bordewijk heeft zelf ook rechten gestudeerd. Later heeft hij ook op een advocatenkantoor gewerkt. Uiteindelijk is hij zelfs zelfstandig advocaat geworden. Hij hield zijn werk en zijn dagelijks leven heel erg gescheiden. Op zijn grafsteen staat daarom ook: Mr. Ferdinand Bordewijk advocaat. Meer over de schrijver: http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/20ste/auteurs/lg20023.html
 
Ik vond het boek heel interessant omdat het een bijzonder onderwerp had. Vader-zoonrelatie zie je niet vaak als onderwerp van een boek en al helemaal niet een slechte vader-zoonrelatie. Ookal wist ik weinig van het onderwerp had ik geen moeite om me in te leven in Jacob. Het verhaal was vlot te lezen en makkelijk te volgen. Zeker een aanrader! Voor de mening van iemand anders: http://educatie-en-school.infonu.nl/werkstuk/101366-karakter-f-bordewijk-verslag.html
 


3 gedichten

Mijn vriend

Mijn vriend,
hij staat aan de rand van een afgrond,
maar hij wankelt niet,
zij die beweren dat hij wankelt weten niet wat wankelen is,

het lijkt op wankelen,
het lijkt zelfs op vallen,
op ergens zich nog aan willen vastklampen,
maar het is het niet,

het is ook geen schreeuwen wat hij doet, 
geen terugdeinzen, 
geen aarzelen, 
geen omkijken,

het is iets nieuws,
iets anders, 
iets wat niemand kan -

mijn vriend, 
zijn blauwe hemel, 
zijn slechtvalken ongeduld, 
zijn grauwe winters zuivere onsterfelijkheid,

Dit gedicht gaat over vriendschap, dit is iets wat Jacob kwijt raakte door dat hij alleen maar aan zijn carrière dacht.



Ongrijpbaar in verlangen

succes is om te behagen
een blijer mens van je te maken
dan je eigenlijk bent

het is slechts franje
die soms aan komt waaien
of het asociale van de graaier

maar vaak het werk
van eigen handen of op een
goed gaatje van de markt landen

geluk heeft juist iets teers
ongrijpbaar in verlangen
als een roos die niet gaat hangen

een open oog en hart
voor het aparte van het alledaagse
in een warme lach zonder vragen

succes is slechts de buitenkant
geluk maakt je van binnen rijker
door het geven van je open hand

Dit gedicht gaat over succes. Je denkt dat succes je blij maakt maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Geluk is wat je echt nodig hebt. Dit beschrijft de situatie van Jacob heel goed. Hij heeft een succesvolle advocaten carrière maar eigenlijk is hij dood ongelukkig.




HET DOEL

Strompelende gedachten
 Zwevende verlangens
Verloren gelopen ideeën
Abstracte mijmeringen

Gekoesterde hoop
naar glimmende horizonten 
Vruchteloze gevechten 
voor ophelderende zonsopgangen 
De eenzaamheid van de wanhoop 
De kwijnende opgave als enige metgezel

Het einddoel duur betaald 
De lofzang van de triomf 
klinkt uiteindelijk zoet in de oren 
De strijd van het doorzettingsvermogen
viert graag zijn overwinning 
de smaak van het zegevieren
siert de uitdaging van het voortbestaan

Dit gedicht gaat over doorzettingsvermogen dit is iets dat Jacob zeker wel had. Hij bleef altijd vechten om zijn doel te bereiken zelfs als zijn eigen vader hem tegenwerkte. Door het door blijven zetten is hij de wereld om zich heen vergeten en daarom loont zijn doorzettingsvermogen niet.


Dagdromen

Ik ben heel erg vrolijk
omdat het bijna vakantie is
het weer wordt zeker niet lelijk
en ik ga zwemmen in een oceaan vol vis

Ik vertrek naar een zomers paradijs
hier doe ik waar ik alleen maar van had mogen dromen
de hele dag door drink ik cocktails met ijs
er groeit geld aan de bomen

Ik ben de koning van de wereld
helaas maar voor heel even
ik zwem met tien vrouwen in een bad met geld

mijn gedachten komen weer terug van het zweven
Ik word wakker in de les
en ik neem een slokje uit mijn waterfles

Libris prijs

Libris prijs (Teatro Olimpico)

Teatro Olimpico is geschreven door Kees ’t Hart. Het boek gaat over twee Nederlandse toneelmakers Kees en Hein die de kans krijgen om hun theatervoorstelling in het Teatro Olimpico in Vicenza op te voeren. Dit is een droom van beide mannen dus beginnen ze zich gelijk voor te bereiden, dit blijkt echter niet gemakkelijk. De taalbarrière die tussen het Nederlandse theaterproducenten-duo en de Italiaanse toneelwereld heerst zorgt voor veel onduidelijkheid en ongemak. Het verhaal gaat dus vooral over hoe de twee toneelproducenten er niet in slagen alles op rolletjes te laten verlopen, dit levert een hilarisch en herkenbaar boek op.

Teatro Olimpico is een uitstekend verhaal en moet de Libris prijs winnen. Het is zo uitstekend omdat het bom vol staat met cynische humor en interessante thema’s. Thema’s zoals de subsidieaanvragen en het chaotische Italiaanse toneelbeleid. Deze verhaalelementen maken het boek speciaal. Verder maakt de enorm goede vertelkunst van Kees van ’t Hart het boek heel amuserend. Hij heeft het vermogen om de lezer op een positieve wijze te manipuleren. Het boek geeft een gedetailleerd overzicht van ontwikkelingen, misverstanden en de vele foute beslissingen die Kees en Hein maken. Dit zijn dingen waarmee je in het echte leven ook te maken krijgt waardoor het boek nog interessanter wordt. Al deze elementen maken het boek ‘Teatro Olimpico’ erg realistisch, meeslepend en een boek dat we je echt kunnen aanraden.

Reflectie: De klas heeft het boek Roxy genomineerd als winnaar, geschreven door Esther Gerritsen, hier is de officiële jury het niet mee eens. Volgens het juryrapport is het boek ‘Ik kom terug’ geschreven door Adriaan van Dis het beste boek.

Volgens het juryrapport zijn er een aantal dingen die dit boek anders maken dan de andere nominaties. Het thema moet niet weg te denken zijn uit de wereldliteratuur (Ik kom terug: moeder-zoon relatie). Je moet door het verhaal meevoelen met de hoofdpersoon (Ik kom terug: zekere gelatenheid in de dood van de moeder). De personages moeten diepgang hebben en er moet een concrete verbinding zijn tussen plaats en tijd (Ik kom terug: Nederland en de voorbije eeuw). Verder moet de auteur precieze beschrijvingen geven van de belangrijkste zaken en ervaren zijn. Als je hiernaar kijkt zie je dat

Teatro Olimpico niet alles in zich heeft om te winnen. Het thema in Teatro Olimpico is de theaterindustrie en dat is geen onmisbaar thema in de literatuur. Verder is er maar 1 personages, Kees, dat echt diepzinnig is terwijl dat er in ‘Ik kom terug’ 2 zijn. Je leeft wel echt mee met Kees, dus dat heeft Kees van ’t Hart erg goed gedaan. Een concrete verbinding tussen tijd en plaats heb ik niet gezien, het verhaal speelt zich af in Nederland en Italië, maar hoe dat gelinkt zou kunnen zijn aan een bepaalde tijd weet ik niet. Dat zijn dus de redenen dat Teatro Olimpico de Libris Prijs niet heeft binnengehaald en ‘Ik kom terug’ wel.

Teatro Olimpico Links

Dit is het Teatro Olimpico. http://settimaneolimpico.it/portfolio/il-teatro-olimpico-di-vicenza/ 

Dit is Kees ’t Hart, de schrijver van het boek. http://www.athenaeum.nl/leesfragment/kees-t-hart-teatro-olimpico 

Filmpje over de geschiedenis van Teatro Olimpico en algemene informatie https://www.youtube.com/watch?v=VJZm-qAj9vY 

Recensie Teatro Olimpico van hanta.nl http://www.hanta.nl/hanta/2014/10/06/recensie-teatro-olimpico-kees-t-hart/ 

Recensie Teatro Olimpico van literairnederland.nl http://www.literairnederland.nl/2014/09/18/theatro-olimpico-kees-t-hart/
 

Recensie Vervlochten Grenzen

Recensie Vervlochten Grenzen – Marion Bloem

Wanneer de vader van Senne uit Jakarta dood gaat vertrekt ze naar Nederland om het leven van haar opa die in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger gezeten heeft te onderzoeken. Tegelijkertijd vertrekt haar broer Dian naar Indonesië om de onschuld van zijn vader te bewijzen. Zijn moeder denkt namelijk dat hij vreemd is gegaan. De opa van Senne heeft al zijn verhalen opgeschreven dit helpt haar heel erg bij haar onderzoek. Voor een grotere samenvatting: http://www.bol.com/nl/p/vervlochten-grenzen/1001004006540800/
 
Deze roman is erg interessant omdat Marion Bloem zelf een Indische achtergrond heeft. Ze heeft dit boek geschreven als ode aan haar vader die in het KNIL gezeten heeft. Door haar achtergrond weet ze de verschillen tussen de Nederlandse en de Indische cultuur goed weer te geven. Het verhaal is daarom ook zeer realistisch en mooi gedetailleerd. Ze weet precies wat de verschillen zijn en vooral hoe je deze verschillen in het dagelijks leven tegenkomt. Haar boek is anders dan andere boeken over de koloniale tijd omdat zij alle verhalen van haar vader gebruikt. Niet elke schrijver beschikt over zo’n bron van informatie. Wat Marion vertelt is dus ook voornamelijk op een waar gebeurt verhaal gebaseerd. Het is moeilijk te achterhalen wat waar is en wat niet. Je komt veel over het KNIL te weten maar je komt vooral veel te weten over de Nederlands-Indische mensen die een keuze moesten maken tussen Nederland en Indonesië. Het is of het één of het ander, niet van allebei een beetje. De Nederlands-Indische mensen hadden heel veel moeite met deze keus maar ze moesten deze keus gehaast maken en velen hebben spijt van de keuze die ze toen gemaakt hebben. Voor meer informatie over Marion Bloem: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marion_Bloem
 
In dit verhaal weet Marion Bloem de verschillen tussen kinderen in Indonesië en Nederland mooi te vertellen. Hier heeft ze immers zelf ervaring mee. Ze is als kind naar Nederland gekomen en voelde zich eigenlijk nooit helemaal op haar plek. Ze voelde zich erg apart. Haar klasgenootjes mochten namelijk wel altijd bij haar thuis spelen maar ze mocht nooit bij haar blanke vrienden binnenkomen. Op de middelbare school werd de kloof tussen haar en de blanke jongeren alleen maar groter.
Marion Bloem laat graag meerdere verhaallijnen door elkaar heen lopen om deze uiteindelijk samen een verhaal te laten vormen. Dat was ook in dit boek het geval. Het maakt het boek erg interessant alleen wel erg moeilijk om te begrijpen. Af en toe raakte ik de draad kwijt en moest ik een hoofdstukje opnieuw lezen maar dit vond ik eigenlijk helemaal niet zo erg omdat ik op een soort avontuur was tijdens het lezen van dit boek. Als je iets voor de tweede keer leest ga je ook alle details zien en dat vond ik erg mooi. Als je een kleine uitdaging niet erg vind en geïnteresseerd bent in Nederlands-Indië is dit boek zeker een aanrader. Voor een recensie van iemand anders: http://seventyeight.nl/recensies/vervlochten-grenzen/